T.OS_Version değişkeni; string
:pilux: :linux: :windows:
Bu değişken, işletim sisteminin sürümünü gösterir. Tüm işletim sistemlerinde çalışmaz.
Eğer işletim sisteminin sürümü bulunamaz ise değişkenin içeriği boş olur.
Herhangi bir hatalı tespit durumunda lütfen T.Frame() kategorisinde konu açarak bize yardımcı olun.
:pilux: PiluX:
PiluX işletim sisteminde bu değişken çalışır.
Örneğin; PiluX v2.0 çalıştıran cihazda değişkenin içeriği v2.1
olur.
:linux: Debian:
Ubuntu işletim sisteminde bu değişken çalışır ancak tarafımızca tam test edilmedi.
Değişkenin içeriği "/etc/debian_version" ile aynı olur.
:linux: Diğer Linux dağıtımlar:
T.Frame(), Linux platformunda işletim sisteminin sürümünü aşağıdaki yolu takip ederek tespit etmeye çalışır;
"/teteosnet/OS/Version" dosyası kontrol edilir. Bu dosya işletim sisteminin sürümünü içerir.
(Bu dosya, PiluX veya PiluX tabanlı işletim sistemlerinde bulunur.)
"/etc/lsb-release" dosyasında "DISTRIB_RELEASE" satırı kontrol edilir.
"/etc/os-release" dosyasında "VERSION" satırı kontrol edilir.
Örneğin, Ubuntu 22.04 işletim sisteminde başarılı olur ve değişkenin içeriği 22.04
olur.
Başarısız olursa değişkenin içi boş olur.
:linux: T.OS_Name değişkeni "Linux" olan dağıtımlar:
Eğer T.OS_Name değişkeni içeriği "Linux" ise T.OS_Version değişkeni içeriği Linux çekirdek sürümü olur. Örneğin 5.15.0-47-generic
gibi. Bu durum, T.OS_Name tarafından tespit edilemeyen Linux dağıtımlarında da gerçekleşebilir.
Kernel sürümünü tespit etmek için arkaplanda uname -r
Linux komutu kullanılır.
:windows: Windows:
Windows işletim sisteminde bu değişken çalışır. Windows kayıt defteri kullanılarak NT sürümü tespit etmektedir.
Örneğin; Windows 11 çalıştıran cihazda değişkenin içeriği 11
, diğer sürümlerde 10
, 8.1
, 7
olabilir.
Windows NT sürümleri baz alınarak sonuç verildiğinden dolayı Windows Server işletim sistemlerinde de sonuç aşağıdaki örnekteki gibi olacaktır;
Windows Server 2008 R2 : (NT Sürümü: 6.1) : Değişken içeriği 7
Windows Server 2012 R2 : (NT Sürümü: 6.3) : Değişken içeriği 8.1
Windows Server 2022 : (NT Sürümü: 10) : Değişken içeriği 10
Eğer direk NT sürümü tespit etmek istiyorsanız T.OS_Version_No kullanın.
⚠️ Arch Linux'de sürüm tespiti yapamadığımızdan dolayı bu değişkenin içerisi boş olur.
:pilux: Eğer PiluX'un kapalı beta (yani 2023'ten önceki) sürümü kullanılıyorsa sonuç "Discontined Version" olur.
Eğer işletim sistemiin sürümü tespit edilemez ise değişkenin içeriği boş olur.