ℹ️ Bu makaleyi haber olarak paylaşmak isteyen web siteleri, kaynak olarak "Hasan Merkit" ismini paylaşması veya bu web sayfasını paylaşması yeterlidir.
Bu makale, @✪ Hasan Merkit ! ✪ kullanıcısının blog yazısı olarak da görülmekte.
Bu makalenin paylaşımı, Riot Games Türkiye Oyuncu Desteğe bildirilmiştir.
Henüz yayınlanmayan ve 2019'den beri geliştirilme aşamasında olan PiluX işletim sisteminin yazarı ve TeTeOS.Net kurucusu @✪ Hasan Merkit ! ✪ , sadece Windows işletim sistemi üzerinde çalışabilen ve diğer hiçbir Linux dağıtımında çalışmayan, arasında kendisinin de bulunduğu büyük kitleye sahip olan popüler 5vs5 FPS oyunu Valorant'ın, Linux'de çalışmaması konusunda Riot Games Türkiye ile iletişime geçti.

@✪ Hasan Merkit ! ✪ , Riot Games oyuncu destek ile geçtiği iletişimde cümleye şöyle başlamıştı,
Ne kadar garip değil mi 🙂 2019'dan beri kurduğum ekip ile beraber işletim sistemi geliştiriyoruz. İşletim sistemi, Linux 5.15 çekirdeğini kullanıyor ve Debian tabanlı. Linux işletim sistemleri genelde son kullanıcıya hitap etmiyor maalesef. Haliyle Linux'un en çok yaşadığı yer Android telefonlar ve sunucular. Her neyse. İşletim sistemini yayınlamadık ve internette bununla ilgili aşırı az bilgi verdik.
Riot Games Türkiye'ye sorum şu: Linux hakkında ne düşünüyorsunuz?
Riot Games'in direk ana vatanına ulaşmak, mail atmak yerine Riot Games Türkiye'nin bu konudaki yorumunu merak ettim. Ayrıca Riot'un Linux piyasası ile ilgili kırıcı yorumları olduğu söyleniyor ama pek inanmadım doğrusu.
Maalesef PiluX dahil tüm Linux dağıtımlarda Valorant oynamak mümkün değil. Peki Windows uygulamalarını Linux'de açma konusunda gönüllere taht kuran "Wine" ile bu mümkün değil mi? Hem PiluX, Wine'da içeriyor! Bunun da sebebini aşağıda okuyacağınız @✪ Hasan Merkit ! ✪ 'in mesajının devamında anlaşılıyor.
Vanguard, çekirdek bazlı anti-hile olduğu için haliyle Linux'de LoL ve Valorant gibi oyunlar çalıştırmak mümkün olmuyor ve Linux kullanıcıları CS:GO, Dota 2 gibi Riot Games haricinde alternatiflere yöneliyor. Riot Games'in Vanguard'ı (en azından Wine için) Linux uyumlu hale getirmesi gelecek senelerde olası mı? Sonuçta Riot'da Linux'de "Kernel Modülü" olarak çalışabilecek bir Vanguard yapabileceğini ve Vanguard'ın da Linux'de tüm donanımsal bilgilere erişerek, "root" izni alarak oyuncularını koruyacağını düşünüyorum.
Burada biraz duralım. Valorant, her oyun geliştirici firmanın yapması gerektiği bir şeyi yapıyor. Hile koruma yazılımı ile oyununu, oyuncularını korumak! Ancak şöyle bir şey var ki Valorant, kendi geliştirdikleri Vanguard isimli bir anti-hile yazılımı kullanıyor. Vanguard ise direk çekirdek/sürücü olarak Windows'a yükleniyor.
Aslında ekstra ve agresif şekilde hilelere karşı ek yazılım sunarak önlem alan, özel CS:GO rekabet sistemi sunan FaceIT'i Linux'de oynamak isteyenler de anti-hile sorununa takılı kalıyorlardı.
Bir dakika. CS:GO mu? Ama Steam ve CS:GO direk Linux'u destekliyor! Hem de Wine olmadan da, Wine ile de! Doğru!
Ancak burada şöyle bir problem çıkıyor ki, Vanguard gibi FaceIT hile engelleme programı da direk çekirdek üzerinde çalışıyor. Haliyle PiluX/Linux kullanan bir oyuncu, resmi CS:GO sunucularını oynayabiliyor iken Valorant oynayamadığı gibi FaceIT'in sunduğu CS:GO'yu da oynayamıyor.
İşte tamamen sorun bu. Anti hileler, direk Windows çekirdek ve sürücü biçiminde çalışıyor. Linux'de geliştirici firmaların, "Linux çekirdek modülü" geliştirmesi gerek.
PiluX'un atası Ubuntu, sürücü desteği konusunda her gün kendini geliştirmekte. İleride Ubuntu ile Riot Games, ortak bir çalışma başlatsa, Vanguard'ı Linux'de çalışır şekilde görmek nasip olmaz mı be? Hem de "Secure Boot ve TPM açık iken NVIDIA sürücü desteği ile!"
Her neyse, @✪ Hasan Merkit ! ✪ anlatmaya devam ediyor,
Windows kullanmamın tek sebebi Valorant açıkcası. Umarım sizden olumlu/olumsuz bir yorum da olsa alırım. Çünkü cevabınızı önemsiyorum. Ayrıca vereceğiniz cevabı dilerseniz "paylaşmam". Ofiste herkese selamlar 🙂 Bir kullanıcıma bu konuda verdiğim cevabı ondan aldığım onay ile ekte paylaşıyorum.

Linux konusunu Riot ile beraber konuşmaya başlayan @✪ Hasan Merkit ! ✪ cevabı merakla beklerken , 16 Aralık 2022 16:00 tarihinde Riot Games Oyuncu Destek'den "hope4Trix" şu şekilde yanıtlıyor:
Selamlar dostum,
Üzülerek söylüyorum ki oyun sadece Windows için mevcut. Linux üzerinde sürücülerin güncellemeleri çok geç geldiği için destek verebildiğimiz bir sistem değil. Ayrıca Vanguard gibi bizi hile gibi durumlardan koruyan bir yazılım var bildiğin gibi. Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğundan Linux'ta bu yazılımın optimizasyonu sağlanması çok zor maalesef! 😢
Bu sebeple LoL'de Linux'ta çalışmıyor ek bir uygulama olmadan. Belki de ileride konu hakkında bir gelişme olabilir! Birlikte bekleyip göreceğiz! 😊
Anlayışın için çook teşekkürler, kendine çok iyi bak. ♥
Die For You Music Video GIF by VALORANT Esports
hope4Trix
Riot Games Oyuncu Destek
@✪ Hasan Merkit ! ✪ , 3 gün boyunca müsait olmadığı için şimdilik şöyle bir cevap veriyor ancak aldığı yanıtı dışarıdayken değerlendirdi bile!
Merhaba, şuan dışarıda olduğum için cevap veremiyorum ama Linux konusunda böyle cevap vereceğinizi az çok tahmin ettim. Cevabınız için teşekkür🙂 Lütfen bileti kapatmayın olur mu? Bu hafta sonu size sohbet/röportaj niteliğinde cevap yazacağım. Oyuncu Destek departmanına teşekkürler. Seviliyorsunuz <3
Tekrardan selaamlar dostum,
Tabii, biletini elimden geldiğince açık tutmaya çalışacağım ancak bazı zamanlar bir süre yanıt vermediğinde sistem tarafından otomatik olarak kapanabiliyor. Oldu da biletin kapanırsa istediğin zaman yeni bir bilet açabileceğini unutma lütfen! Eski biletini de görebiliyor olacağımızdan herhangi bir kaybımız olmaz! 😊
Geri dönüşünü bekliyoruz, görüşmek üzeree! ♥
Animation 3D GIF by VALORANT Esports
hope4Trix
Riot Games Oyuncu Destek
Ardından @✪ Hasan Merkit ! ✪ :
Tekrardan Merhabar,
Verdiğiniz cevap üzerinde biraz duralım. Evet, sürücü güncellemeleri maalesef Linux'e biraz geç gelebiliyor. Ancak bu AMD sürücüleri için geçerli değil. Linux denince akla gelen işletim sistemi Ubuntu'nun geliştiricisi Canonical ile NVIDIA arasında bir çalışma olmuş olacak ki bu aralar NVIDIA, Linux dünyasında gerçekten iyi gelişmeler kaydediyor.
Linux tabanlı işletim sisteminin açık olduğu da doğru ancak kapalı kaynak kodlu uygulamalar çalışabilir ve ""kullanıcı onay verirse"" kapalı kaynak kodlu Linux çekirdeği kullanabilir. Mesela, kapalı kaynak sürücüler, Steam, Counter-Strike serisi, Dota 2, Spotify, Google Chrome, Skype gibi.
NVIDIA sürücüleri için şöyle ki, Nvidia Ubuntu dağıtımında açık kaynak kodlu sürücü sağlıyor ancak tavsiye etmiyor. Çünkü asıl Nvidia sürücüleri kapalı kaynaktır ve özellikle kullanıcı "sahipli" olarak adlandırılan "kapalı kaynak" kullanımına onay verirse bu sefer Nvidia'nın ""Stabil ve kodları kapalı"" sürücü kurulur.
Bu durumda kullanıcı, açık kaynak olmayan ürüne onay verdiği için Nvidia stabil sürücü güncellemelerini daha hızlı gönderir.
Burada şimdi biraz duralım. Yanlış bir algı da hakim, ama bu algıya sahip insanlar da gördüklerinden dolayı haklı. Sürücüler gerçekten de Linux'e geç mi geliyor? Aslında bazı firmalar için maalesef evet. Nvidia ekran kartları, Linux'de daha geç yayınlanabiliyor, daha az performans verebiliyor. Ancak AMD ekran kartının genelde Linux'de Windows'a göre daha iyi performans verdiğini de unutmayalım değil mi? 🙂
Bu noktadan sonra @✪ Hasan Merkit ! ✪ , Valorant'ın direk Linux sürümü olmasa bile Wine üzerinden çalışabilmesi için Vanguard ile ilgili ufak önerisini sunuyor:
Aslında Valorant'ın Linux'e uyarlanması için uğraşılmasına bile gerek yok. Çünkü Wine, onu açabilecek gücü taşıyor. Ancak tüm olay Vanguard'da başlıyor.
Lütfen eklediğim bir başka ekran görüntüsüne de bakar mısınız 🙂

(Wine kurulu Ubuntu 22.04 x64 üzerinde VALORANT.exe çalıştırılıyor.)
(Yayınlanacak olan PiluX, Ubuntu 22.04 x64 tabanlı olması planlanıyor.)
Tahminimce "Riot İstemcisi" şuan "Wine" ile çalışmaya uyumlu olmadığı için bir sorun ile karşılaşıyor ve güncelleme yapamıyor. Valorant ise Riot istemcisine bağlanamadığı veya Vanguard'a erişemediği için hata yapıyor. Ama işin özüne inildiğinde, Vanguard'ın olmadığını sayarsak (ki iyi ki var, hile istemiyoruz.) oyun açılabilir seviyeye ulaşıyor.
Aslında burada olması gereken, Riot'un Windows uygulamasının Wine üzerinde çalıştığını tespit edebilmesi ki bu da mümkün. Wine ile çalıştığını anladığında da Linux için geliştirilebilecek olan farklı bir Vanguard sürümü devreye girebilir veya Z:\ diskini "winecfg" komutu ile işletim sistemi kök klasörüne şart koşarsak, erişimi sayesinde işletim sisteminin çekirdeğini ve çalışan uygulamalarını da denetleyebilirdi.
Yukarıdaki mesajda, ekran görüntüsünde de görüldüğünde orijinal Valorant uygulaması, Wine yardımı ile Linux'de çalıştırılıyor ancak Valorant, Riot istemcisi veya Vanguard ile iletişim kuramadığı için hata veriyor. Ancak şuna dikkat çekiyoruz, "Valorant" o ekran görüntüsünde hata vermiş olsa bile ÇALIŞTIRILIYOR.
@✪ Hasan Merkit ! ✪ anlatmaya devam ediyor:
Hadi şimdi Riot'un Vanguard'ı Linux'de Windows uygulamaları çalıştıran Wine dostu olmasını sağladığını düşünelim. O zaman, Valorant çalışır mıydı? Tabi ki evet! "Linux.png" isminde bir ek gönderiyorum 🙂 Bu ekteki ekran görüntüsü, Ubuntu çalıştıran bir bilgisayarda WineHQ kurulmuş, Valorant'ın AÇILABİLDİĞİ gözükmekte. Ekran görüntüsünün sol tarafında kalan "Görev Yöneticisi" alternatifi "gnome-system-monitor" penceresine bakıldığında "VALORANT.exe" ve "VALORANT-Win64-Shipping.exe" direk Linux üstünde çalışan .exe uygulamalarına dönüşmüş durumda.
Unreal Engine 5, direk Linux uyumlu bir grafik motoru ancak vakit kaybetmemek ve sürücü desteği gibi konularda destek vermemek için farklı bir çözüm sunacağım.
""Wine ile Vanguard uyumlu olabilmesi için;""
Wine, Windows rolü yaparak Windows uygulamaları açan bir ek yardımcıdır. ""Sanal işletim sistemi açmaz,"" direk uygulamaları işletim sisteminde yürütür. Varsayılan olarak sadece sanal disk oluşturur. C:/ ve Z:/.
C diski var olur, Windows uygulamaları direk C: diskini görür. Linux tarafında burada olur: /home/<kullanıcı>/.wine/drive_c/
Vanguard, Kernel ile birleşik çalışabilmesi için Linux'de Kernel modülü yazması gerekir ve bu Secure Boot ile de uyumlu olur. Ama bunu da yapmayacaklarını varsayalım.
Wine üzerinde çalışan uygulama, direk BIOS entegresini okuyamacağı, CPU, Motherboard, GPU gibi parçaların bilgilerini direk okuyamacağı için Vanguard, Kernel olmadan da uyumsuz olacaktır ancak çözüm var 🙂
Z:/ diski, varsayılan olarak Wine tarafından bağlanır ve buradan direk Linux kurulu diskin ana klasörüne ulaşılır. Eğer Wine ile çağrılan uygulama, "root" olarak çağrılır ise Kernel'in dosya sistemine bağlayacağı parça bilgileri sayesinde BIOS sürümüne kadar tüm bilgiler okunur.
Oyuncu destek olarak elinizden pek bir şey gelemeyeceğini düşünüyorum ama en azından lütfen bu bileti, ileride olabilecek Linux ile ilgili geliştirmeler için not alın. Ve gönüllü test kullanıcısı olmaya da hazırım 🙂 Lütfen bu konuda düşüncelerinizi yazmayı ihlal etmeyin. Çünkü düşünceleriniz önemli. Umarım bir gün, SKYE main olurum. Ve kendi geliştirdiğim "Ubuntu / Debian" tabanlı işletim sistemi üzerinden Şahin atarım 🙂

Şimdi şunu bir düşünün, Linux çekirdeği kullanan bir işletim sistemi geliştiriyorsunuz. Neden Windows kullanasınız? Tabi ki zorunlu durumlarda. Neden zorunlu kalınabilir ki? İşte tam olarak şu yüzden: Sadece Windows destekleyen yazılım ortamı.
Valorant'ta olduğu gibi bazı firma ve geliştiriciler, sadece Windows'u baz alarak uygulama geliştirir. Tabi bu durumu sanal makine, Wine, Qemu ve Linux alternatifini araştırarak aşılabilir.
Bu durum maalesef Valorant için halen mümkün değil. Çünkü Valorant, sahtekarlığı önlemek için sanal makinelerde çalışması engellenmiş durumda ve çalışsa bile zaten ekran kartı performansını yaşayamayacaksınız.
Direk Linux desteği olmaması, en azından Vanguard'ın Wine uyumlu olmaması bizi üzen nokta. Sanal makinede Kernel gerçek olacağı için çalışabilirdi de, ama zaten GPU kartını kullanamayacağı için gerek de yok açıkcası. Bu yüzden kimse boşuna Valorant sanal makinede engellendi diye üzülmesin.
Ama, Skye mainlemişsin, nerede şahin atacaksın? (Hawk out, blinded!) Windows bilgisayar maalesef şuan şart. Şimdilik. Şimdilik de olabilir. İster misiniz bir hafta sonu tatilinde PiluX bilgisayarınızı açıp Reyna'nın ultisiyle aldığınız Kill'lerin keyfini yaşamaya? 🙂
Hem de hiç Windows olmadan? İşte @✪ Hasan Merkit ! ✪ , Linux çalıştıran bilgisayarda Skye ile takımına destek vermek istediği için iletişime geçtik! PiluX olsun, Ubuntu olsun, Debian tabanlı başka bir işletim sistemi olsun, mesela TeTeOS.Net'e ait olmayan başka bir işletim sistemi üzerinden örnek verelim, PopOS! kullanırken Türk ajan Fade ile meydan okuyun diye iletişime geçtik! Sadece PiluX değil, tüm Linux dünyasını desteklemek istiyoruz.
Riot Games Oyuncu Destek'den bir başka harika biri "Scaf" daha konuya cevap verdi,
Selamlarr Hasan, 😊
Bu konuda geri bildiriminin için teşekkürler. Geliştirici ekibe Linux hakkında geliştirmelerini bizzat ileteceğim. Riot Games bu konuda çok hassas ve sizlerin önerilerinizi gerçekten dikkate alıyor. Bu konuda bir güncelleme gelir ya da gelmez kesin konuşmam pek doğru olmaz. Fakat bir şeylerin oluşumunda temel atmak başlamak, öneride bulunmak güzel sonuçlar doğurabilir.
Skye main olmak istiyorsun ama Sage ve Neon maçlarında yargı dağıtmışsın ellerine sağlık!
Bizlere sormak danışmak istediğin bir konu olursa bir bilet uzağındayız. Arada sohbete bekleriz. 💖

Scaf
Riot Games Oyuncu Destek
Açıkcası @✪ Hasan Merkit ! ✪ , iş hayatı ve PiluX geliştirirken harcadığı vakit dışında boş vakitlerinin bir kısmında, Valorant oynamak istediğinde bazen Windows açma uğraşısı yüzünden isteğini uygulamıyor ve kendi oyun becerilerini geliştiremiyor diyebilir miyiz 🙂 Aşağıdaki yanıtı verdi:
Skye main olmak istiyorum ama oyununuz Linux desteklemediği için istediğim zamanlarda oynayamıyorum. Haliyle Skye main olamadım 🙁
Tavsiyeniz için teşekkürler 🙂
Ardından Riot Games Oyuncu Destek'ten bir cevap daha:
Yeniden selamlarr, 😊
Umarım Linux konusunda istediğin gibi gelişmeler olur. Keşke bu konuda daha daha iyi yardımcı olabilseydim. 😢
Bence Skye mainden vazgeçme derim. 👌 Herhangi bir konuda yardıma ihtiyacın olursa bizler buralardayız. Arada sohbete bekleriz. 💖

Scaf
Riot Games Oyuncu Destek
@✪ Hasan Merkit ! ✪ bir yanıt daha verdi:
Ehh, kötü bir rütbede kalsak da, kötü bir aim(nişan) yeteneğimiz olsa da deniyoruz bir şeyler 😃 (Skye.png) Derecesiz oyunumza pek odaklanamadık ama gene de MVP olduk 😃

Tekrardan merhabalar, 😊
Ellerine sağlık! Karşı Neon biraz zorlamış gibi görünüyor ama olsun. Oyun ne kadar bozgun olsa da ilerleyen günlerde bu kişisel becerin seni üst liglere taşıyacaktır. ^^
Böyle devamm. Teknik konuda bir yardıma ihtiyacın olursa buralardayız. 💖

Scaf
Riot Games Oyuncu Destek
Şimdi size son gönderilen mesajlara da bakalım, ardından yavaş yavaş toparlanalım 🙂 Burada, @✪ Hasan Merkit ! ✪ , bu sohbeti okuyabilmeniz için Riot Games Oyuncu Destek'den onay istiyor.
Merhaba, sizi daha fazla meşgul etmek istemem 🙂 Bu yazışmayı TeTeOS.Net web sitesinde paylaşmak istiyorum ancak bunu sizin (Scaf, hope4Trix) izniniz olmadan yapmak istemem. Linux konusunda bu ufak sohbetimizi web sitemde paylaşmama izin veriyor musunuz?
Konu burada yayınlanacak: https://www.teteos.net/t/valorant
Ve konunun "şimdilik" son cevabı:
Selamlar dostum,
Öncelikle tekrardan VALORANT için bu kadar ilgili olduğun için çok teşekkürler! 😊
Sohbetimizi tabii dilersen sitende paylaşabilirsin! Eğer ki kafanda hâlâ soru işareti varsa da istediğin zaman bizlere yazabilirsin! Tabii sana destek olmak için elimizden geleni yapmaya çalışacağız ancak işte bu tarz Linux veya farklı işletim sistemleri konu olunca sadece geri bildirimlerini ekiplerimize iletebiliyoruz! Umarım bizi de anlayışla karşılarsın! 🙌
Kendine çook iyi bak, görüşmek üzeree! ♥
Sizce ileride Riot Games, sonunda Linux oyuncuların sesini duyabilecek mi? Valorant, grafik motoru olarak Unreal Engine 4 kullanıyor. Unreal Engine, Linux'de çalışabiliyor. Sizce bir gün Linux'e bu oyun gelecek mi?
En azından Valorant'ı Linux'e uyarlamasa bile Vanguard'a Wine desteklemesi için özel güncelleme yapar mı?
Daha önce tabi ki Reddit gibi platformlarda bu konu çok da ele alındı. Aşağıda da görebilirsiniz:
Riot Games Türkiye'nin Oyuncu Desteği ile yaptığımız bu sohbet hakkında ne düşünüyorsunuz?
Riot Games Türkiye'ye bu sohbet için teşekkür ediyoruz ve umarım gerçekten bir gün, bu oyunu Linux'de çalışır hale geleceğini görürüz 🙂
Kendinize iyi bakın.
Riot Games Türkiye Oyuncu Desteğe ve Fade kapak fotoğrafı konusunda ufak değişiklik yapmamızı sağlayan @X-RAY'a teşekkürler!
TeTeOS.Net <3