Watch Dogs, ilk duyurulduğunda büyük beklentilerle beklense de yaşadığı grafik düşüşleri büyük tepki çekmesine sebep olmuştu. Peki, aradan geçen neredeyse 9 yıldan sonra halen oynanır mı?
1- Oynanış
Watch Dogs'u günümüz oyunları ile karşılaştırınca tabi ki gerilik hissetmeniz çok normal. Hatta Ubisoft'un başarısı en son çıkan oyunlarında bile gerilik var. Ama beklentinizi kısarsanız memnun kalmanızda olası. Arada bir sorun çıkartabiliyor fakat yine de iş görür. Hacker teması hem mekanik hem de oynanış açısından güzel işlenmiş ve oyuna yedirilmiş. Görevlerde 2 tane gidiş yöntemi oluyor genelde. Birisi Kamera ve Susturuculu tabanca kullanarak gizli şekilde, diğeri ise saldırarak. Ama şöyle ki Oyun sizin gizli gizli gitmenizi istiyor. Eğer saldırmayı denerseniz genelde uzun süre uğraştıracak derecede zorluyor oyun sizi.
2- Silah Sistemi / Hack
Ne bir GTA beklenebilir ne de zayıf bir şey. Fena değil. Çeşitlilik konusunda gayet iyi ama güzel sistemi dengeleyememişler. Bütün oyunu Susturuculu Tabanca ve MP5 gibi Taramalı silahlarla bitirebilirsiniz. Ben arada bir Sniper kullandım ama o da 3 kere falandır. Yani oyunun başında Susturuculu tabanca ve iş görecek bir taramalı alın tamamdır. Zaten oyunun amacı gizlilik olduğundan Taramalı silahı çok kullanmıyorsunuz.
Fakat bu çeşitliliği istediğiniz gibi de kullanabiliyorsunuz. Ben dediğim gibi silahlara daha az önem vererek hackleme sistemi üzerinden gittim.
Gelelim hack sistemine. Burada bence özellikle 2. oyundan halen gelişmiş. Özellikle kovalamaca esnasında yolları patlatmak, etrafı birbirine katmak çok eğlenceli. Görevlerde de hack sistemi bir puzzle gibi kullanılmış durumda.
3- Otomobiller ve Sürüş
Gelelim oyunun en çok tepki çeken, kimisi için belki de oyunu bırakma sebebi olan kısma. Sürüş mekanikleri. "Araba" diyerek konulu özele indirmeyeceğim direkt genel açıdan direkt "sürüş" mekanikleri zor oyunun. Özellikle GTA 5 gibi bir oyundan sonra alışmanız zor olabiliyor. Gaza basınca kıyamet kopuyormuş gibi sallanan ekran ve arabanın dengesiz hızlanması keyfi biraz baltalıyor. Fren de çok başarılı değil.
Ama yine de alışınca eğlenceli oluyor diyebilirim. Otomobil çeşitliliği bol olsa da hiç bir işe yaradığı yok maalesef. Pick-Up kullansanız da spor otomobil kullansanız da aynı hissediyorsunuz. Ağırlık olmamış.
4- Grafikler ve Optimizasyon
Oyunun en çok eksi alan kısmı buydu. E3 konferansından sonra çıktığında çok tepki aldı ve belki de bu yüzden kötü bir oyun olarak anılıyor. AMD Ryzen 3 2200G ile en düşük ayarlarda akıcı bir deneyim sunabildi. Tabi en düşük ayarlarda olmasının sebebi işlemcinin tek kanal Ram'e sahip olması. En düşük ayarlarda olsa bile hiç ay çok çirkin, rezalet, gözüm kanıyor dedirtmedi. Tabi E3 hali ile karşılaştırınca büyük bir Downgrade var ama eğer o olayı saymazsak ortalama üstü diyebiliriz. Tek sıkıntı bana göre renk paleti. Fazla solgun olduğunu düşünüyorum. Depresif hack temasını vereceğiz diye basmışlar solgun renkleri.
5- Hikaye ve Görevler
Benim anladığım kadarı ile hikayenin başlangıcı şu şekilde: Aiden Pearce isimli karakterimiz birisini kaybediyor ve biz onu öldüren kişiyi arıyoruz. O sırada olaylar olaylar...
Oyunda belli seviyeler var. ACT 1 ve ACT 5 olmak üzere 5 seviye. Görev ilerlemesi gibi düşünün. Görevlerde ilerledikçe bu da ilerliyor ve ACT 5 final görevi. ACT 3'ten sonra oyun ara sıra tekrara düşse bile "Sonra ne olacak acaba?" dedirtiyor ve tekrar hissini unutturuyor. Tekrar dediğim ise bir yere git oraya sız adamlara yakalanmadan bir yeri Hack'le. Ama bu beni rahatsız etmiyor çünkü giderken amaç var. Görev çeşitliliği de fena değil fakat daha da geliştirilebilirdi.
Bunun dışında hikaye genel olarak klişe olsa da bazı kısımları oyuncuyu oyuna çekebiliyor. Tavsiye ederim. Final sahnesinde de kontrolü bize bırakmasını başarılı buldum.
Bunun dışında diğer detaylara pek girmeyeceğim. Dediğim gibi klişe fakat belirli bir yerden sonra (ACT 2-3 diyebilirim) azda olsa oyuncuyu içine çekebiliyor.
6- Karakterler
Karakterler aşırı detaylı değil. Aşırı boş da değil. Keşke daha derin karakterler olsaydı özellikle baş karakterimiz. En azından bir iki bir şey diyebiliyor oyun.
7- Açık Dünya
Çok büyük ama burada da Güzel bir Ubisoft Formülü var. Aşırı büyük bir harita ama biraz geri kalmış bir dünya. Yaşadığını hissedebiliyorsunuz ama o yönden güzel.
8- Müzikler
Bu oyunda hem arabalarda çalan müzikleri hem de Aksiyon içindeyken çalan müzikleri ile gayet hoş. Ben sevdim.
9- Buglar, Yapay Zeka ve Fizikler
Var mı? Tabi ki. Bir Ubisoft oyunu olduğuna göre bol bol var. Mesela ne oldu? Köprü'yü kapatırken araba orada kaldı. Dedim geri açayımda kurtulsun, Sonra açarken araba boşluğa sıkıştı ve suya düştü. Üstelik Köprüde bozuldu ne kapanıyor ne de açılıyor. Yapay zeka desen çok iyi denemez ama iş görür. Araba ile giderken üstüme atlayan da var benden çok iyi kaçanda. Çatışırken akıllılık yapıp arkamdan dolanıyorlar mesela. Veya Ağır Zırhlı bir düşman zırhına güvenip üstüme üstüme geliyor. Fizikler gayet güzel dengeli. Hiç karakterin garip buga girdiğini ya da tek yumrukla adam öldürdüğünü görmedim.
10- Nokta
Kendisi Grafikleri ve Sürüş fiziği ile kötü bir ün yapsa bile benim kalbimde sevdiğim oyunlar listesinde kalacak. En başta sıkıcı gelse bile ileride sizi çok güzel sarıyor. Atmosferi soluk renklere boğulmuş olsa da güzel bir şehir hissettiriyor.
Kendisine puan olarak kaç veriyoruz peki?
72/100

İyi oyunlar!