Apple, tablet piyasasında ilk günden beridir büyük bir oyuncu ve bu başarısını da özellikle iPad serisinin bazı özelliklerine borçlu. 2021 çıkışlı iPad 9. Nesilde aradan geçen süreye rağmen halen tercih edilen ve Apple'ın bir şeyleri başardığı bir model. Kısa bir süreliğine inceleme şansı bulduğum bu modelde bakalım Apple bu modelde neyi iyi yapmış?
Tasarım
İpad 9. Nesil, geleneksel Apple tasarımının büyük boyutlu hali ile geliyor. Devasa çerçeveler, ortada bir Home Button, arkada ise büyük Apple logosu.

Aslında tasarım için çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. Fakat sadece şunu belirtebiliriz, maalesef eski bir tasarım. Her ne kadar 10.2" ekran büyük olsa da ve ekran oranı sayesinde kağıt gibi tutulabilse de çerçeveler görünüm açısından eski duruyor.
487 gr ağırlığında olmasına rağmen elde hafif hissedilen iPad herhangi bir kalem sabitleme kısmına sahip değil. Klavye takabilmek için yan tarafından 3 pinli bir giriş bulunmakta sadece.
Ayrıca kulaklık girişi de tablette bulunuyor. Bu, hem garageband gibi uygulamaları kullananlar için iyi bir şey hem de kullandığınız kablolu kulaklıklar varsa iPad'de de kullanabilirsiniz demek.
Ekran
Bu konuda maalesef sert eleştirilerim olacak. 2160x1620 piksel çözünürlüğünde olan 10.2" ekran maalesef lamine bir yüzey sunuyor. Bu da kalem kullanımında bir boşluğun hissedilmesine sebep veriyor. Tamir açısından uygun bir seçenek olsa da yazım deneyimi açısından maalesef ekran biraz zayıf kalabiliyor.
500 Nit parlaklık ise gayet yeterli. Renk tonları vs. bir Apple cihazından beklendiği gibi net. Herhangi bir HDR desteği bulunmasa da ve 16:9 içerikler aşağı ve yukarıda siyah boşluk bıraksa da ton başarımı açısından iyi. 60Hz olması zaten Apple'ın büyük hatalarından. Çok uygun fiyatlı rakipleri bile 120Hz'i yavaştan standart hale getirirken Apple burada standartları belirlemeyi geçiyoruz artık belirli olan standartlara bile ayak uyduramıyor.
Yine de sadece içerik tüketimi yapılacaksa başka modellere bakılması çok daha iyi olur. Hem ekran hem de ses deneyimi açısından daha uyguna daha iyi seçenekler var.
Özellikler
Tablet, iPhone 11'de de gördüğümüz Apple A13 Bionic yonga seti ile geliyor. 64 ve 256GB Depolama seçeneklerine sahip ve 3 Gb Ram'e sahip. A13 Bionic'in GPU tarafından ise güncelleştirme yapıldığı söylenmekte.
GPS desteği olmasa da mikro lokasyon (Konum belirleme var.) var fakat yine rakiplerinden zayıf bir şekilde Bluetooth 4.2 ve Wifi 5'e sahip.
Performans
Her ne kadar işlemci eski gözükse ve ram düşük dursa da performans açısından kesinlikle çok başarılı. Yoğun kullanımlarda bile takılmalar ve donmalar çok az. Bu konuda kesinlikle iPadOS çok stabil ve başarılı çalışıyor.
Oyun testi olarak Asphalt 9'da denediğimde gayet iyi bir performans verdi diyebilirim.
Yazılım
Gelelim bu tabletin efsanevi güzelliğine, piyasaya yön verme yeteneğine, o kadar eksisine rağmen satın alınma sebebine.
iPadOS, oldukça stabil basit ve kullanışlı.
Fakat! Aynı zamanda kısıtlayıcı. Yani, "ben dümdüz işimi yaparım. Oyunumu oynar videomu izler notumu olur kapatırım" derseniz evet gayet iyi. Ama siz daha detaylı teknik işlere girerseniz Apple'ın genel bir kısıtlaması mevcut. Mesela Android tabletlerde daha çok özelleştirme seçeneği, .apk dosyaları yükleme gibi seçenekler varken iPad'lerde bu özelliklerden mahrumsunuz.

Bunun dışında tabletin diğer harika kısmı tabi ki uygulama desteği. Not alma uygulamalarından (Goodnotes, Colla Note, Notability) müzik yapma uygulamalarına (GarageBand) editleme uygulamalarından (LumaFusion) fotoğraf düzenlemeye kadar (Adobe) bir çok uygulama çok stabil ve düzgün bir şekilde çalışıyor. Üstelik bunu 3Gb Ram ile yapabiliyor. Düşünün bu uygulamalar şu an Tab S9 gibi modellerde var ve fiyat farkını siz tahmin edebiliyorsunuzdur diye düşünüyorum.
Kalem deneyimi
Ben kalem olarak Apple Pencil'ı değil, Logitech Crayon'u denedim. Basınç hassasiyeti olmaması dışında daha uygun fiyatlı olarak konumlandırılsa da ben verebiliyorsanız aradaki fiyat farkını verip Apple Pencil almanızdan yanayım.
Ama genel olarak kalem kullanımı da gayet keyifli. Üstelik 60Hz ve boşluklu ekrana rağmen. Kalem deneyiminin yanı sıra okuma yapmak not almak gibi şeylerde gayet kolay ve hoş.**
Kameralar
Kamera açısından çok beklentiniz olmasın derim. Fotoğraf çekiyor mu? Evet. Tamamdır bitti.
Ön kameranın ultra geniş açıvari olması çok güzel. Bazen komik fotoğraflar ortaya çıkabilliyor. Onun dışında kamera sizi anlık odaklayabiliyor bu da görüşmelerde işe yarayabilecek güzel bir özellik.
Ses
Maalesef pek beğenmedim. Evet net ve tok sesler var fakat hem yükseklik hem de mono olmasından kaynaklı bir eksiklik hissettiriyor. Üstelik ekran büyük olduğu için sesin tek taraftan gelmesi telefonlara göre çok daha belli oluyor bu da aynı zamanda izleyiciyi de rahatsız edebiliyor.
Pil ömrü
Bu konuda kesinlikte Apple'ı tebrik edebilirim. Pil açısından gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. Uzun süreler kullanıma rağmen dayanabiliyor.
Neler yapabilirim?
Ben yazılım donanım pek anlamam. Uğraşmakta istemem. Dümdüz işlerimi halledeceğim dersen; Not alacağım, birazda olsun yoracağım ama akıcı olmasını istiyorum diyorsan ya da Apple ekosistemim ile uyumlu çalışsın diyorsan.
Alabilirsin. Ama,
Android gibi yazılımın sınırlarını zorlarım, Sürekli dizi-film-video izler ekrana bakarım diyorsan ekran ve ses açısından daha iyi modeller olduğunu düşünüyorum.
Kısaca
Artık eskiyen tasarım, ses ve ekran açısından zayıf bir model. İlla iPad alınacaksa tercih edilebilir ama ekran, ses, donanım gibi konularda diğer rakiplerine de göz atmak gerekiyor.
Yine de reddedemeyeceğimiz bir şey var ki o da bu tabletin halen piyasaya yön verdiği. Apple bu konuda gerçekten başarılı bir iş ortaya çıkardı.
Bizim bu tablete puanımız ise:
79/100

İnceleme şimdilik bu kadardı. Okuduğunuz için teşekkür ederim. 🙂