2020 yılında ABD tarafından sert bir ambargo yiyen Huawei, günümüze kadar zorlansa da büyük bir başarı ile gelmeyi başardı. Fakat asıl büyük adım Huawei Mate 60 serisi ile atıldı ve bu adım belki de tüm çip sektörünün kaderini değiştirebilir.
Huawei Mate 60 serisinin kalbinde bulunan bir işlemci var. Nedir o işlemci?
"HiSilicon Kirin 9000s"
Şu soruyu sormanız çok normal: "Ne olabilir ki bu işlemcide. Bu firma zaten üretim yapmıyor muydu?"
Fakat önemli olan bu işlemcinin ABD'ye bağlı kalınmadan belli bir performansın üstünde üretilen ilk önemli işlemci olması.

SMIC tarafından üretilen çip şu an tüm çip sektörünü hatta direkt ABD'yi sallamış durumda. Çünkü ambargolarla çip üretimine erişimi ciddi ölçüde kısıtlanan Huawei'nin SMIC ile ortaklaşa başarısı ve bu telefonu özellikle ABD ticaret bakanının Çin'de ziyaret yaptığı esnada çıkarması Çin'in artık büyük adımlar atmaya hazır olduğunun çok önemli bir adımı.
7nm N+2 fabrikasyonu ile üretilen çip şu an tabi ki de amiral gemisi Apple ya da Qualcomm çiplerle yarışamasa da üretim aşamasının tamamen Çin'e ait olması ve böylece 5G desteği gibi ABD ambargosu yüzünden erişilemeyen teknolojilere sahip olması onu çok önemli yapmakta.
Ve tabi ki ABD'li taraflardan itirazlarda gecikmedi. Bazı kaynaklar SMIC'in ABD teknolojilerini izinsiz kullandığını söylerken telefonun içini açan kullanıcıların da SK Hynix üretimi çiplerle karşılaşması krizi iyice tetikledi.
SK Hynix her ne kadar 2020'den beridir Huawei'ye bir ürün satmadıgını açıklasa da en büyük tahmin ambargodan hemen önce oluşturulan yonga envanterinin kullanıldığı yönünde.
Telefon her ne kadar Çin dışında satışa çıkmayacak olsa da şu an bile hem Çin'de hem de dünya genelinde yoğun talep ve ilgi görmekte.

Huawei'nin sessiz sedasız telefonu çıkarmasıyla başlayan adım, Qualcomm'un hisselerini etkileyecek kadar büyüdü ve denilebilecek tek şey artık çip savaşlarının yeni bir boyut kazandığı.
Çip savaşlarında yeni bir döneme hazır olun!